Worpress – Aktuális bejegyzés elrejtése az oldalsávból

webatta
327 megtekintés

Wordpress oldalad fejlesztése során belefuthatsz abba a szituációba, hogy az éppen megnyitott, a látogatód által éppen olvasott bejegyzésed megjelenik az oldalsávban, ha a wordpress “Leutóbbi bejegyzések” widgetét alkalmazod. Ez a saját témáddal kapott widgetek esetében is előfordul. Ez persze alapjában véve nem hiba – a könyv tartalomjegyzékéből sem tűnik el az a fejezet, amit épp olvasol. De bosszantó lehet az ottléte, megtévesztő és felesleges is. Szerencsére egy egyszerű kódrészlettel el lehet tüntetni minden vidgetből.

Az aktuális bejegyzés egy kódrészlettel igen egyszerűen kizárható az oldalsáv bejegyzéseinek listájából. Csak szövegszerkesztöre van szükség.

Mindehez egy ftp kliensre lesz szükséged, hogy hozzáférj a weboldalad szerveren tárolt állományához, és bármilyen egyszerű szövegszerkesztőre. Én a bonyolultabb kódolásra is a Total Commandert szoktam használni. A TC-nek van beépített ftp kliense. Ennek segítségével az ftp kapcsolat létrehozása után a megszokott módon barangolhatsz a szervereden, mintha a saját géped bármelyik meghajtóján tennéd. Ráadásul a wordpress által használt összes nyers szöveges fájlját (.css .php) szerkesztheted a windows Jegyzettömbjével az F4 megnyomásával.

Célunk eléréséhez nekünk az aktális téma vagy ha úgy tetszik sablon functions.php fájlját kell módosítanunk. Ezt a témád könyvtárában találod. Ha példának okáért a worpressel feltelepült témák közül te a TwentyTwntyone-t használod, akkor az elérési út wp-content/themes/twentytwentyone/functions.php. Megnyithatod a jegyzettömbbel, vagy lemásolhatod a gépedre, hogy meglegyen az eredeti, és annak egy másolatát szerkeszted, majd azzal írod felül a szerveren találhatót. A jegyzettömbben a fejlettebb szövegszerkesztőkkel vagy webfejlesztő alkalmazásokkal (pl. Dramweawer) szemben csak a legutolsó tevékenységekedet tudod visszavonni. Ha félsz, hogy valamit elrontasz, inkább egy másolati példányban dolgozz, és legyen meg az eredeti is. Szóval, nyisd meg a functions.php fájlt, görgess az aljára, és másold be az alábbi kódrészletet.

add_action('pre_get_posts', 'webatta_exclude_widget_post');
 function webatta_exclude_widget_post($query) {
     if (!is_admin() && is_singular('post')) {
             $exclude = get_the_ID();
         $query->set( 'post__not_in', array($exclude) );
     }
 }

Mentsd el a fájlt a szerveren, vagy írd felül, ha nem online szerkeszted. Voila! A megnyitott bejegyzésed már el is tűnt a “Legutóbbi bejegyzések” rovatból.

Tetszett ez a megoldás?

Ha segítettem megoldani a problémádad, nagyon örülök. Ha úgy gondolod, ez másokon is segíthet, nyugottan oszd meg abejegyzésemet.

Elakadtál, kérdésed van vagy további segítségre lenne szükséged?

Ha kérdeznél tőlem, vagíy megosztanád a tapasztalataidat, ne habozz hozzászólni. Minden hozzászólásnak nagyon örülök, és közzé is teszem. Moderálás utn 🙂

0 hozzászólás
0

Related Posts

Szólj hozzá!